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BY: Health and Government Operations Committee

AMENDMENTS TO HOUSE BILL NO. 1283

(First Reading File Bill)

AMENDMENT NO. 1

Strike beginning with “award” in line 3 down through “term” in line 5 and substitute “issue

an accident towing license to any qualified applicant who meets certain requirements of the

Baltimore County Code, regardless of the need for additional service; prohibiting Baltimore County

from requiring an applicant to have previously held a license; requiring the County to designate a

police precinct in the County for each accident towing licensee; requiring a police precinct in the

County to call accident towing licensees for services on a rotating basis; requiring the County to

issue new accident towing licenses to certain minority business enterprises to the extent possible;

requiring the expiration of an accident towing license on a certain date following its issuance;

requiring the County to notify a licensee of the expiration in a certain manner and on a certain date

before the expiration; prohibiting an accident towing service from providing services until it renews

a license; providing that this Act does not require the renewal of or otherwise affect certain

licensees”.

AMENDMENT NO. 2

Strike in their entirety lines 16 through 19, inclusive, and substitute:

“(A) BALTIMORE COUNTY SHALL ISSUE AN ACCIDENT TOWING LICENSE TO

ANY QUALIFIED APPLICANT WHO MEETS THE REQUIREMENTS OF ARTICLE 21, TITLE

16 OF THE BALTIMORE COUNTY CODE, REGARDLESS OF THE NEED FOR ADDITIONAL

SERVICE IN THE COUNTY.

(B) BALTIMORE COUNTY MAY NOT REQUIRE AN APPLICANT TO HAVE

PREVIOUSLY HELD AN ACCIDENT TOWING LICENSE.

(C) TO THE EXTENT POSSIBLE, BALTIMORE COUNTY SHALL ISSUE NEW

ACCIDENT TOWING LICENSES TO MINORITY BUSINESS ENTERPRISES AS DEFINED IN



§ 14-301(F) OF THE STATE FINANCE AND PROCUREMENT ARTICLE.

(D) (1) UPON ISSUING AN ACCIDENT TOWING LICENSE, BALTIMORE

COUNTY SHALL DESIGNATE A POLICE PRECINCT IN THE COUNTY FOR THE

LICENSEE, SUCH THAT EVERY POLICE PRECINCT WILL HAVE SUBSTANTIALLY THE

SAME NUMBER OF LICENSEES TO CALL ON FOR SERVICES.

(2) WHEN CALLING ON ACCIDENT TOWING LICENSEES FOR

SERVICES, A POLICE PRECINCT SHALL CALL LICENSEES ON A ROTATING BASIS.

(E) (1) AN ACCIDENT TOWING LICENSE ISSUED UNDER THIS SECTION

SHALL EXPIRE 3 YEARS FOLLOWING THE ISSUANCE OF THE LICENSE.

(2) AT LEAST 60 DAYS BEFORE AN ACCIDENT TOWING LICENSE

EXPIRES, BALTIMORE COUNTY SHALL MAIL TO THE LICENSEE, AT THE LAST

ADDRESS OF THE LICENSEE SHOWN IN THE RECORDS OF THE COUNTY, NOTICE OF

THE DATE ON WHICH THE LICENSE WILL EXPIRE.

(3) ON THE EXPIRATION OF AN ACCIDENT TOWING LICENSE, AN

ACCIDENT TOWING SERVICE MAY NOT PROVIDE SERVICES UNTIL IT RENEWS THE

ACCIDENT TOWING LICENSE.

(F) THIS SECTION DOES NOT REQUIRE THE RENEWAL OF OR OTHERWISE

AFFECT A LICENSE ISSUED BEFORE JUNE 1, 2006.”.




