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January 5, 2022 

 
By E-Mail  

 

Aaron J. Greenfield, Esquire 

Greenfield Law, LLC 

11155 Dolfield Boulevard, Suite 200 

Owings Mills, Maryland  21117 

 

Re: Use of Excluded Comprehensive Care Facility Beds 

at a Continuing Care Retirement Community 

 

Dear Mr. Greenfield: 

 

I am writing to you in response to your inquiries over the past several months regarding 

the permitted use by a continuing care retirement community (CCRC) of comprehensive care 

facility (CCF or nursing home) beds that were obtained through an exclusion from Certificate of 

Need (CON) issued by the Maryland Health Care Commission (the Commission) under COMAR 

10.24.01.03K  “for the exclusive use of the provider’s subscribers who have executed continuing 

care agreements and paid entrance fees that are at least equal to the lowest entrance fee charged 

for an independent living unit or an assisted living unit before entering the continuing care 

community, regardless of the level of care needed by the subscribers at the time of admission."   

Specifically, you ask whether a CCRC that establishes a continuing care at home (CCAH) program 

through the Maryland Department of Aging (Aging) can use CON-excluded beds at the CCRC for 

the provision of nursing home care to the CCAH’s subscribers. For reasons stated in this letter, 

Commission staff concludes that the CON-excluded CCF beds at a CCRC cannot be used by a 

CCAH member. 

 

In looking at this issue, staff and counsel reviewed the applicable statutes.  In 1985, Article 

70B defined continuing care as meaning "furnishing shelter and either medical and nursing 

services or other health related benefits to an individual 60 years of age or older not related by 

blood or marriage to the provider for the life of the individual or for a period in excess of one year 

under a written agreement that requires a transfer of assets or an entrance fee notwithstanding 

periodic charges." Maryland Annotated Code, Article 70B, § 7(b)(1) (1985)(emphasis added). 

 

Continuing care at home was created in 1996, with the statute (then Article 70B, § 22A) 

defining continuing care at home as  
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providing either directly or by contractual arrangement medical, nursing, or other 

health related services to an individual 60 years of age or older who is not related 

by blood or marriage to the provider for the life of the individual or for a period in 

excess of 1 year under a written agreement that requires a transfer of assets or an 

entrance fee notwithstanding periodic charges.   

 

Maryland Annotated Code, Article 70B, § 22A (1996).   
 

When the plain language in a statute – particularly Article 70B, which was recodified in 

the Human Services Article in 2007 – is not clear, the legislative history is examined to understand 

legislative intent.  The Article 70B legislative history shows that the 2007 recodification created 

confusion over CCAH, despite the statement that it was to be a “nonsubstantive revision and may 

not otherwise be construed to render any substantive change in the law of the State.”   Thus, there 

was no legislative intent to expand the CON-exclusion regarding CCF beds at a CCRC to CCAH 

subscribers.  Also note that Health-General §19-114(d)(2)(ii) was not changed. 

 

Furthermore, the State Health Plan Chapter at COMAR 10.24.20.07(B)(11) defines 

“continuing care” as “furnishing shelter plus services consistent with COMAR 32.02.01”.  Note 

that this definition does not include a citation to the Department of Aging’s COMAR 32.02.02 

regulations governing continuing care at home.  Finally, nowhere in the Commission’s existing 

statutes and regulations is there a reference, or cross-reference to another Maryland statute or 

regulation, regarding “continuing care at home.”  The fact that the Commission’s existing statutes 

and regulations are silent on continuing care at home, supports the conclusion that the CON 

exclusion of beds at CCRCs does not apply to CCAH.  

 

The only avenue that I can recommend to you is to introduce legislation in the 2022 

Legislative Session to change the statute to permit the admission of CCAH subscribers to CON-

excluded beds at a CCRC.   

 

 Sincerely, 

    
 Ben Steffen 

 Executive Director 

 

cc:   Rona Kramer, Secretary MDOA 

 Andrew Pollak, MD, Chairman 

 Lorraine Webb, MDOA 

 Jeff Myers, AAG, MDOA 

 Rajni Sekhri, AAG, MDOA  

 Allison Ciborowski, Leading Age 

 Wynee E. Hawk, Chief, Certificate of Need 
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 Linda Cole, Chief, Long-Term Care Policy and Planning 

        Sarah E. Pendley, AAG 
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